Msx dos 2.4

Por edoz

Prophet (2243)

Imagen del edoz

14-10-2004, 14:52

Hallo Allemaal,

Ik heb sinds kort zoals sommige van jullie weten een turbo-r gekocht. Ik heb mijn bert SCSI interface laten upgraden, en ik ben nu bezig om mijn MSX opnieuw te installeren. Ik had vroeger altijd dos 2.4 eropstaan, ik heb daar ook een disk van, echter deze is rot. Kan iemand mij helpen om mijn msx-dos te upgraden of de laatste msxdos2.sys command2.sys te upgraden. Op de orginele disk staat de naam fokke post, waarschijnlijk de maker.

Is er trouwens ook een mogelijkheid om meerdere partitie te gebruiken ?! kan to maximaal f: , terwijl ik nog zat ruimte is.

Groeten
Edo

Login sesión o register para postear comentarios

Por anonymous

incognito ergo sum (109)

Imagen del anonymous

14-10-2004, 19:14

Ik geloof dat dat programmatje op een BERT SWAP.COM heet. Daarmee kan je partities veranderen welke partitie er aan welke driveletter gekoppeld is.

Por edoz

Prophet (2243)

Imagen del edoz

14-10-2004, 20:21

klopt, met swap.com kan ik swappen van partitie.
Je gebruikt swap door te zeggen swap a: 0,1
Dan krijg je als a: drive Partitie 1 op SCSI ID 0. Dus een swap a: 2,30 geeft op drive a: partitie 30 op SCSI ID 2. Dit werkt wel goed verder. De maximale grote in mb's per partitie is 32 MB. Nu kan ik maximaal tot f:. Daarna krijg je de discdrive. Het princiepe werkt goed. Alleen ik wil weer het onmogelijke. Ik wil graag mee driveletters kunnen aanspreken tegelijkertijd, maar volgens mij is dit dus een beperking. Waar ik ook nog niet uitkom, is het aansluiten van een cdrom -drive. Ik heb er inmiddels eentje. Met de Bert SCSI interface gebruik je het commando, cdir, ccd , ccopy en cdda. Elke keer als ik mijn SCSI cdrom speler aansluit geeft hij een error code: 0 Ik heb al veel gespeeld met jumper settings. Weet iemand of de SCSI CDROM op een bepaald ID moet hangen ? vier of zes ofzo ? Ik snap dus niet waarom mijn SCSI interface niet mijn cdrom speler herkend. Ik dacht misschien moet ik mijn dos versie eens updaten. Echter mijn orginele dos disc is defect dus dat heb ik nog niet kunnen testen.

wat betreft de partities, weet iemand wat voor FAT indeling er word gebruikt op de msx (fat12) ofzo ? en of er ook grotere partities kunnen worden gemaakt ?! of dat ik gewoon niet moet zeuren en blijven swappen.

Iniedergeval ben ik al blij dat ik eindelijk de Bert Interface met de Turbo-r aan de gang heb. Nu nog op zoek naar turbo-r software. Bv een tooltje onder dos (waar mee je kan swappen van z80/r800) of andere tools die ik niet mag missen voor de Turbo-r. Ik las op internet dat er een andere soundchip in de Turbo-r zit om bv. mod files te kunnen afspelen Tongue .. dat moet ik ook nog eens ontdekken. Althans.. ik moet eerst eens een kabel zien te versieren zodat ik geluid uit de turbo-r krijg .. Tongue lolz... Het duurt allemaal effe .. maar goed. Het blijft toch leuk dat je iets nieuws ontdekt dat al erg oud is ..

Edo

Por edoz

Prophet (2243)

Imagen del edoz

14-10-2004, 20:23

oh ja... kan ook iemand mij vertellen waar de code knop zit onder de turbo-r ?

lolz ...

Por anonymous

incognito ergo sum (109)

Imagen del anonymous

14-10-2004, 20:33

als je met CTRL opstart kan je G: ook nog gebruiken voor je harddisk.
Maar wil je echt zoveel partities tegelijk benaderen? Je kan bijvoorbeeld een paar batchfiletjes schrijven waarin je SWAP aanroept. Bijvoorbeeld muziek.bat die een van de driveletters koppeld aan een partitie met muziek erop...

MSX gebruikt standaard FAT12 inderdaad, zowel voor floppies als voor harddisk.
Met Sunrise IDE en MegaSCSI is het mogelijk FAT16 te gebruiken, waardoor partities to 2GB mogelijk zijn. Voor BERT heeft jammergenoeg nog niemand een FAT16 driver geschreven, ondanks dat het niet zo moeilijk zou moeten zijn.
Hetzelfde geldt voor een BERT versie van MSXCDEX, voor makkelijker gebruik van CD-ROM.

De CODE knop zit naast je PAUSE knop, maar op een turboR werkt hij zoals CAPS, dus als je hem indrukt staat ie aan, nog eens indrukken zet hem uit. Omdat in een turboR een japanse karakterset zit kan je niet op dezelfde manier accent tekens tevoorschijn toveren.

Wat betreft je SCSI CD-ROM probleem kan ik je jammergenoeg niet verder helpen :/

Por [D-Tail]

Ascended (8234)

Imagen del [D-Tail]

14-10-2004, 21:23

Ik las op internet dat er een andere soundchip in de Turbo-r zit om bv. mod files te kunnen afspelen Tongue .. dat moet ik ook nog eens ontdekken. Althans.. ik moet eerst eens een kabel zien te versieren zodat ik geluid uit de turbo-r krijg ..Die 'andere geluidschip' heet PCM (Pulse Code Modulation) die samples kan opnemen/afspelen. Bas Kornalijnslijper (Repair-Bas hier) maakt/verkoopt RGB/Audiokabels voor de turboR. Ook zit er in de turboR een FM-PAC ingebouwd (voor de correctheid: MSX-MUSIC, want hij heeft niet het bijbehorende S-RAM). Als je eens wat wilt stunten met die PCM chip: in het front zie je 8 zwarte bolletjes zitten (bij een A1ST, ik weet niet precies hoe dat er bij de A1GT uitziet). Eén van die zwarte bolletjes is uitgehold. Hierachter zit de microfoon.

Type nu in BASIC eens in:

CALL PCMREC(@32768, 131071, x,,,S)

Voor x kun je iedere gehele waarde nemen tussen 0 en 3. 0 geeft de hoogste kwaliteit (en de kortste sample) en 3 de laagste kwaliteit (maar wel de langste sample). Voor gewone spraak zou 1 of 2 wel goed moeten zijn. Welnu, nadat je op [RETURN] hebt gedrukt verdwijnt de cursor van het scherm. Ga nu voor het microfoontje hangen met je hoofd en zeg wat. Om dit weer af te spelen hebben we het volgende commando:

CALL PCMPLAY(@32768, 131071, x, S)

. Door x te variëren t.o.v. het opnemen kun je je sample vervormen; dit is wel grappig. De ',s' op het eind geeft aan dat de sample wordt opgenomen naar/afgespeeld van het Video RAM (screen 0 gebruikt 0 - 32767, vandaar dat we die niet gebruiken). Bij PCMREC kun je nog twee parameters weergeven (tussen de ,x en de ,S), maar waar deze voor dienen ben ik vergeten :\, ze zijn in ieder geval niet van cruciaal belang voor het opnemen c.q. afspelen van de sample.

Het zou overigens kunnen dat ze dienen als threshold (sampledrempel): de hardheid van het geluid waarna moet worden opgenomen c.q. gestopt. Veel plezier met je turboR!

Por BiFi

Enlighted (4348)

Imagen del BiFi

16-10-2004, 08:22

COMMAND2.COM versie 2.41 is tegenwoordig vrij verkrijgbaar met de source en kan worden gevonden op www.hansotten.com. De patch is alleen voor de COMMAND2.COM. MSXDOS2.SYS wordt niet gepatched.

Het microfoontje is op de GT duidelijk(er) zichtbaar omdat er slechts 1 gaatje is waar netjes mic onder staat.

Por edoz

Prophet (2243)

Imagen del edoz

18-10-2004, 09:10

Bedankt, allemaal. Ik ga dos 2.41 effe downloaden. Kijken of ik deze kan pathen. weten jullie trouwens ook of je 360/720 kb disc files, kan mounten onder de MSX ?! Ik ken getdisk/putdisk daarmee kan je disc inlezen en starten. Ik heb volgens mij ook een proggie dat start.com heet, daar kan je disc's mee starten. Ik wil echter van bv. een util disc of een disc waar files op staan, die ik heb in dsk file een paar file afhalen/copyeren naar hardisk zonder daar een disc van te maken.

Por edoz

Prophet (2243)

Imagen del edoz

18-10-2004, 09:16

Trouwens op de site van hans otten heb ik dos 2.41 gedownload, hij heeft het ook over een patch voor dos 2.41 om fat 16 te onder steunen ?! waar kan ik dit voor gebruiken ?! ook voor de Bert Interface ?

Por anonymous

incognito ergo sum (109)

Imagen del anonymous

18-10-2004, 14:00

Trouwens op de site van hans otten heb ik dos 2.41 gedownload, hij heeft het ook over een patch voor dos 2.41 om fat 16 te onder steunen ?! waar kan ik dit voor gebruiken ?! ook voor de Bert Interface ?
In mijn vorige post schreef ik:
Met Sunrise IDE en MegaSCSI is het mogelijk FAT16 te gebruiken, waardoor partities tot 2GB mogelijk zijn. Voor BERT heeft jammergenoeg nog niemand een FAT16 driver geschreven, ondanks dat het niet zo moeilijk zou moeten zijn.