BlueMSX and ObsoNet setup?

Page 1/2
| 2

By tschak909

Rookie (26)

tschak909's picture

03-10-2018, 18:25

Has anyone tried to set up ObsoNet emulation in BlueMSX lately, with INL?

I've been able to select my wired ethernet device on BlueMSX, and have inserted an ObsoNet BIOS ROM (1.2) in a cartridge slot. I see the copyright message appear, when the system starts. I start MSX-DOS, and while INL loads, while I don't see a "Can't find UNAPI device" message, I also don't see any indication that the driver successfully installed, or any output from Status or dump variable commands.

A GIF here shows what I am referring to:
https://i.imgur.com/Zkto6gG.gif

What am I missing?

-Thom

Login or register to post comments

By konamiman

Paladin (952)

konamiman's picture

04-10-2018, 08:25

You are using an outdated version of INL, you should use v2.0 instead. Also you will need to install the UNAPI RAM helper first. You can find all of this at my web site.

By MEBUSADA

Supporter (4)

MEBUSADA's picture

05-10-2018, 16:12

Hallo,konamiman.
I am MEBUSADA,Japanese MSX user.
I want to use your obsonet and INL on blueMSX like tschak909.
My Windows7 computer installed BlueMSX connect home network.
ONU--→Wireless router's Wired port--→Windows7 computer
My Windows7 has Static IP(192.168.11.2) address Supplied by the Wireless router(192.168.11.1).
At first I installed Wincap and selected 192.168.11.2 in BlueMSX Ethernet list.
Next BlueMSX set MSX turboR,
insert BIOSDOS2.ROM into slot1,
insert MSX-DOS2(ver2.30) DISKIMAGE into diskdrive1.

DISKIMAGE contains INL.cfg
INL.cfg
ip d 0
ip l 192.168.11.3
ip m 255.255.255.0
ip g 192.168.11.1
ip p 192.168.11.1

After that Reboot BlueMSX
I input next command.
ramhelpr i →It seems successfully.
INL I→It seems failed.
Error message is below.

**************************
InterNestor Lite for the Eternet UNAPI v2.0:TCP/IP stack for MSX-DOS By Konamiman,9/2010

Searching Ethernet UNAPI implementation...ERROR!
*** No Ethernet UNAPI implementation found,InterNestor Lite not installed.
**************************

I also tried DHCP but it was useless like static IP address pattern.

What am I missing?

By konamiman

Paladin (952)

konamiman's picture

05-10-2018, 22:21

Hi MEBUSADA. Looks like the Obsonet BIOS is not booting properly. Have you configured slot 1 as being of type Obsonet?

By tschak909

Rookie (26)

tschak909's picture

05-10-2018, 23:57

I seem to get the same exact behavior even with INL 2.0. I run ramhelpr first, then I run inl i...it simply exits back to command...

:/

-Thom

By MEBUSADA

Supporter (4)

MEBUSADA's picture

06-10-2018, 02:50

Thank you for your reply,konamiman.
At first,I checked my slot setting according to your advice.
I noticed my ROM image is old type.
So I tryed to insert new ROM image BIOS1.2.
Ethernet UNAPI implementation found,but hang-up afterwards.
Next I tryed INL-ETH v1.1.1(old ver INL).
Succeeded partway but eventually fail when INL try to set default gateway.
I cleard the first step but faced a different type of error than tschak909.

By MEBUSADA

Supporter (4)

MEBUSADA's picture

06-10-2018, 13:44

Hallo,konamiman and tschak909.
I succeeded setup the system.
Both DHCP and static IP address established using MSX2 setting and BIOS.ROM.
I am grateful for your kindness konamiman.
Thank you very much.
Tschak909, I think that it will work if check your router.
Regards.

By tschak909

Rookie (26)

tschak909's picture

06-10-2018, 19:32

@MEBUSADA - I seem to be having an issue finding an MSX DOS2 disk that will boot. (I finally found an MSXDOS2 ROM)
Where can I find one that will work ?

-Thom

By MEBUSADA

Supporter (4)

MEBUSADA's picture

12-10-2018, 10:01

I have MSX-DOS2 diskimage and setup INL using BIOSDOS2.ROM.
But It has not worked out yet.
I am sorry but I do not know use INL under DOS 2.
First of all let's try it on DOS 1.
Regards.

By tschak909

Rookie (26)

tschak909's picture

14-10-2018, 04:45

AAArrgghh.. I really need this to work. :'(

-Thom

By tschak909

Rookie (26)

tschak909's picture

03-11-2018, 05:36

If I try to specify an MSX Turbo R, and plug in the ObsoNet BIOS cartridge, it hangs...

If I remove the BIOS cartridge, MSX-DOS boots...

After months of trying to get a workable setup, This is seriously reaching a most extreme level of frustration.
I really need some help.

-Thom

Page 1/2
| 2
My MSX profile