Unable to get Carnivore 2 boot menu under openMSX

By vldmr

Rookie (21)

vldmr's picture

01-10-2020, 05:45

I followed instructions in C2, placed Carnivore2.rom and Carnivore2.xml in share\systemroms\other and share\extensions\, tried different machines, but was never able to get to C2 boot menu. What else do I need to check or what I might be doing wrong?

I have openMSX and Catapult 16.0 on windows.

Login or register to post comments

By Manuel

Ascended (16961)

Manuel's picture

01-10-2020, 13:32

Did you actually put the Carnivore2 extension in the machine? It sounds you only prepared for that, but I didn't read you actually selected that extension in Catapult, for instance.

By vldmr

Rookie (21)

vldmr's picture

01-10-2020, 17:22

Manuel wrote:

Did you actually put the Carnivore2 extension in the machine? It sounds you only prepared for that, but I didn't read you actually selected that extension in Catapult, for instance.

Yes, I did, it even created persistent files. But machine boots straight to basic.

I was going to include catapult log here, and then while rereading it I've got an idea to try to delete all existing persistent storage for C2, to get a clean log. And after I did that, the machine did boot to C2 boot menu. Apparently, when I was experimenting with MSX2 ROMs with RTC disabled I created some corrupted persistent storage. That knowledge now should help me to debug the real machine with modded ROM.

Thanks for putting me on right tracks. The logs from failing and success are below for reference

Failed launch:

This flash device (Carnivore2) has initial content specified, but this content was not loaded, because there was already content found and loaded from persistent storage. However, this content is blank (it was probably created automatically when the specified initial content could not be loaded when this device was used for the first time). If you still wish to load the specified initial content, please remove the blank persistent storage file: C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/carnivore2.flash
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 26%
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 54%
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 80%
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 100%

Good launch:

SRAM file carnivore2.flash not found, assuming blank SRAM content.
Loaded initial content for flash ROM from C:/Program Files/openMSX/share/systemroms/other/Carnivore2.rom
SRAM file carnivore2.eeprom not found, assuming blank SRAM content.
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 50%
Calculating hash for C:/Users/vladimir/Documents/openMSX/persistent/Carnivore2/untitled1/hd.dsk... 100%

By Manuel

Ascended (16961)

Manuel's picture

01-10-2020, 19:41

As it told you: remove the blank flash content Smile When you did, it loaded the ROM image into the flash for you.