nms 8245 joystick port failure ?

페이지 1/2
| 2

By GreyFoxNL

Supporter (16)

GreyFoxNL의 아바타

20-11-2018, 23:16

Hello everyone,
today i got a very nice nms 8245 i bought on marktplaats.
The only downside of the machine is that game port 1 is always in the "up" position.
In basic everything works fine with the keyboard but when i start a game, the vehicle or character is always moving up. Even when there is no joystick connected en no one is touching the keys.
In basic i typed:
10 print stick(0);stick(1);stick(2);stick(3):goto 10
Where this should give: 0 0 0
This is what i see: 0 1 0
When i connect a joystick and move it down the 1 in the middle becomes a zero, suggesting that joystick port one is always in the "up" position.

Has anyone had this problem before or does anyone have idea on how to fix this issue ?
Thanks in advance !!!

Login or 등록 to post comments

By GreyFoxNL

Supporter (16)

GreyFoxNL의 아바타

21-11-2018, 01:02

10 print stick(0);stick(1);stick(2);stick(3):goto 10 is one stick to many obviously Big smile

10 print stick(0);stick(1);stick(2):goto 10 is what i actually typed.

By Meits

Scribe (6396)

Meits의 아바타

21-11-2018, 01:40

Do you have a joystick inserted? If so, check continuity between pin 1 right top hole in the joystick connector) and 8 (down, second from the left hole). If you hear a beep while you're not touching the joystick, there's your problem.
If it's the computer, check the same pins (mirrored horizontally). If they connect, open the computer and check if it has been resoldered or so dirty that it might conduct.

To the hardware guru's: How come I can't check this on fire buttons A and B?

By Jipe

Paragon (1489)

Jipe의 아바타

21-11-2018, 11:08

joystick port is directly connected to S3527 chip

By GreyFoxNL

Supporter (16)

GreyFoxNL의 아바타

21-11-2018, 11:45

The problem occurs both with or without the joystick connected.
All looks fine with the computer, nothing tampered with.
I've been in contact with the fella that sold me the computer.
He tested it with various games on a megaflashrom and it worked just fine.
I used original roms and disks, and encountered the problem.
So seems that something happened during transport because i cant imagine that the problem wouldnt occur when using MFR but would occur with original software.
I assume the s3527 chip located on the mainbord?

By Jipe

Paragon (1489)

Jipe의 아바타

21-11-2018, 12:30

try desold LF19 self ( Forward ) and check with a game

By gdx

Enlighted (4500)

gdx의 아바타

21-11-2018, 12:43

Try to change the LF19. If you only desolder it, the signal will always remain to zero and it will not change anything.

By Jipe

Paragon (1489)

Jipe의 아바타

21-11-2018, 14:05

is just for find the defect component

By AxelStone

Prophet (2965)

AxelStone의 아바타

22-11-2018, 14:14

Similar problem here with VG8235, in my case if no joystick is plugged it works like trigger1 would be pushed all time. I have to let one pad connected all time to avoid this effect, and only works with MD pads, if I connect a native MSX joy / pad it doesn't avoid the effect.

Quite strange!

By sd_snatcher

Prophet (3450)

sd_snatcher의 아바타

22-11-2018, 20:51

AxelStone and GreyFoxNL

Do you have a multimeter? Measure if between the pin-5 and the other input pins of the joystick port there's 22K Ohms. Specially the defective pins.

Report the results here and I'll think of something.

@GreyFoxNL
Test if a Megadrive joypad works like on AvelStone's machine. You'll need a JoyMega adapter for that.

By Omega

Master (230)

Omega의 아바타

24-11-2018, 19:12

Aaand it's fixed Smile

It turned out it wasn't LF19:

So unfortunately it required a MSX-Engine swap *_*

bad engine begone:

replacement engine (from donor board) installed

GreyFoxNL happy. :)

페이지 1/2
| 2